Een strafbeschikking is een brief van de officier van justitie. De officier van justitie schrijft daarin dat je een straf krijgt, terwijl er geen zitting is geweest.

Deze straf kan een geldboete zijn, maar ook een taakstraf. Je hebt daarna twee weken de tijd om de officier van justitie te laten weten dat je het niet eens bent met de strafbeschikking. Dit doe je schriftelijk. Dit noem je verzet aantekenen. Een strafbeschikking staat op je strafblad, de justitiƫle documentatie. Het is ook voor een strafbeschikking goed om met een advocaat te overleggen of het verstandig is om verzet aan te tekenen. De advocaat kan het dossier opvragen bij het Openbaar Ministerie. De advocaat kan dan kijken of er wel bewijs is voor het feit waarvoor je de straf hebt gekregen. Dat is niet altijd zo. Na het verzet komt de zaak alsnog voor de rechter.

 

Opgeroepen voor verhoor?

De politie nodigt soms met een brief of met een telefoontje een verdachte uit voor een verhoor. Dat klinkt vriendelijk, maar je kan niet zomaar wegblijven.

Opgeroepen voor een zitting?

Met een dagvaarding word je opgeroepen voor een zitting van de rechter of voor een gesprek met de officier van justitie.

Contact

Een (eerste) gesprek kan plaatsvinden op mijn kantoor in Deventer. 

Het bedrijfsverzamelpand De Leeuwenbrug staat naast het station in Deventer. De P+R voor het station geeft toegang tot een parkeergarage. Vanuit de parkeergarage bereik je via de trap of de lift de ontvangst in de Leeuwenbrug.